20.01.2022

Spotkanie ekspertów

W dniu 17.01.2022r. odbyło się kolejne spotkanie polsko – czeskich ekspertów, którego organizatorem był Partner Projektu Venkovský prostor o.p.s.

Wydarzenie przebiegło w formule Online i miało charakter roboczy. Podczas rozmów, omówiono m.in.  organizację spotkania polsko-czeskich ekspertów w Polsce, które jest przewidziane na 8.04.2022r. określono zakresu prac ekspertów, pracę nad  wywiadem, kwestionariuszem i ankietą.  Termin kolejnego spotkania ekspertów wyznaczono na  21.02.2022r.

Wszystkim obecnym serdecznie dziękujemy za udział!

25.11.2021

Drugie warsztaty gastronomiczne  polsko czeskiej młodzieży.

W dniach 22-24.11.2021 w Teplicach nad Metuji, odbyły się kolejne warsztaty uczniów  z Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze  oraz uczniów ze Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie, Trutnov, p. o.  oddział Teplicach nad Metují w ramach projektu „Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu”. Młodzi  rozpoczęli warsztaty  klasyczną kuchnią czeską,  gotując rosół wołowy oraz zupę wołową z ryżem wątrobowym.  Na drugie danie zaserwowali polędwiczki w sosie śmietankowym, podane z knedlami drożdżowymi, zaś na deser – domowe wygniatane ciasto. Wszystko odbywało się pod czujnym okiem prowadzącego – Pana Daniela Bohuslava. Drugi dzień rozpoczął się od  przygotowania zimnej kuchni z profesjonalnym wykładowcą – Panią  Bc. Lenką Musilová. Tu powstawały kanapki z szynką i serem, jajko kawiorowe, serowa rolada, pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką żurawinową, terrina z kurczaka oraz koktajl z kurczaka. Pani Lena zapoznała uczniów z podstawami carvingu. Dnia trzeciego uczestnicy warsztatów zwiedzili klasztor Broumov  i owczarnę Šonov , która zajmuje się produkcją wyrobów z owczego mleka.

15.11.2021

Trzecie spotkanie polsko-czeskich ekspertów.

W dniu 15.11.2021r. odbyło się kolejne spotkanie polsko – czeskich ekspertów, którego organizatorem był Partner Projektu Venkovský prostor o.p.s.

Wydarzenie odbyło się w formule Online.

W spotkaniu udział wzięli m.in. przedstawiciele Powiatowego Urzędu Pracy w Jeleniej Górze oraz Dolnośląskiego Urzędu Pracy/filia w Jeleniej Górze.

Eksperci wspólnie zajmowali się opracowaniem merytorycznym materiałów  (m.in. przygotowaniem ankiety i kwestionariusza), które będą wykorzystane w polsko-czeskim podręczniku dotyczącym zatrudnienia absolwentów gastronomii na transgranicznym rynku pracy.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w spotkaniu.

05.11.2021

Pierwsze warsztaty uczniów z Polski i Czech za nami.

W dniach 18-20.10.2021 w Teplicach nad Metuji odbyły się pierwsze warsztaty uczniów  z Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze  oraz uczniów ze Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie, Trutnov, p. o.  oddział Teplicach nad Metují w ramach projektu „Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu”.

Podczas zajęć uczestnicy na wstępie wysłuchali wykładowcy Daniela Bohuslav, który opisał im proces tworzenia burgerów, a w następnej kolejności zabrali się za ich przyrządzanie, najpierw z serem Halloumi i grillowaną papryką, potem z szarpaną wieprzowiną, z piersią z kaczki – sous vide oraz Classic Burgerów.

Wspólne gotowanie sprawiło  wszystkim wiele radości, tym bardziej, że uczniowie dopiero zaczynają naukę j. czeskiego i polskiego.

Dodatkowo podczas warsztatów został przeprowadzony przez Gorana Jozič kurs baristy. Każdy z obecnych miał możliwość przygotować i posmakować różnych rodzajów aromatycznych kaw.

Nie lada frajdą było też zwiedzanie farmy  Bošina,  gdzie młodzież miała możliwość degustacji  produktów wołowych BIO, które sama przygotowała.

Spotkanie zakończyło się zwiedzaniem  klasztoru Broumov.

01.07.2021

Drugie spotkanie polsko-czeskich ekspertów.

W dniu 22.06.2021r. odbyło się kolejne spotkanie polsko – czeskich ekspertów, którego organizatorem była Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.

Wydarzenie odbyło się w formule online. Mamy jednak nadzieję, że następne spotkanie, które przewidziane jest w październiku odbędzie się stacjonarnie.

Eksperci wspólnie pracują nad  opracowaniem  merytorycznym materiałów do  polsko-czeskiego podręcznika dotyczącego zatrudnienia absolwentów gastronomii na transgranicznym rynku pracy.

Ekspert z Czech Pani Lenka Červová przedstawiła  propozycję struktury publikacji:

  1. Sytuacja gospodarcza.
  2. Ramy instytucjonalne i prawne w zakresie studiów, praktyk lub pracy.
  3. Porównanie czeskiego i polskiego systemu edukacji.
  4. Analiza przydatności absolwentów.
  5. Przykłady dobrych praktyk.
  6. Propozycje w zakresie popularyzacji zawodów.

Studium eksperckie będzie ukierunkowane na absolwentów kierunków tj.: kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik oraz piekarz.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w spotkaniu.

19.02.2021

Pierwsze spotkanie polsko-czeskich ekspertów.

W dniu 11.02.2021r., odbyło się  pierwsze  spotkanie  polsko – czeskich ekspertów, organizatorem spotkania był Partner Projektu Venkovský prostor o.p.s.

Grupę ekspertów tworzą pedagodzy ze szkół współpracujących, przedstawiciele Urzędów Pracy, przedstawiciele oświaty, pracodawcy, itp.

Eksperci wspólnie pracują nad  opracowaniem  merytorycznym materiałów do  polsko-czeskiego podręcznika dot. zatrudnienia absolwentów gastronomii na transgranicznym rynku pracy. Opracowanie obejmuje m.in. opisanie głównych problemów, różnic i podobieństwa w edukacji na terenie pogranicza. Studium eksperckie będzie oparte na trzech cząstkowych opracowaniach podstawowych ukierunkowanych na absolwentów kierunku kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik i piekarz, ogółu społeczeństwa i pracodawców. Celem będzie poznanie postaw, oczekiwań i wyobrażeń uczniów odnośnie przyszłej pracy, postrzegania tych zawodów przez opinię publiczną oraz oczekiwań i wymagań pracodawców w zakresie wiedzy i umiejętności absolwentów na terenie polsko-czeskiego pogranicza.