Polsko-Czeski festiwal smaków pogranicza”

Nazwa programu

Program INTERREG V-A Republika Czeska – Polska 2014-2020

Fundusz Mikroprojektów Nisa-Nysa.

Okres realizacji

01.06.2021 – 30.09.2021

Beneficjent wiodący

Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.

Partnerzy projektu

Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou

Wartość projektu

Łączne wydatki19 561,43 EURO

16 627,22 EURO Dofinansowanie z EFRR,

978,07 EURO z Budżetu Państwa

Cel projektu

Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania na nowo tradycyjnych smaków. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest popularyzacja wydarzeń transgranicznych i aktywizacja społeczności  oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej.

  1. Kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego poprzez prezentację potraw regionalnych z pogranicza polsko-czeskiego.
  2. Organizacja jednodniowego festiwalu smaków pogranicza. Podczas festiwalu odbędą się pokazy kulinarne wraz z degustacją oraz prezentowane będą stosika z polsko-czeskimi spożywczymi produktami regionalnymi.
  3. Stworzenie internetowego polsko-czeskiego zbioru receptur „Smaki polsko-czeskiego pogranicza”.

Opis projektu

Organizacja festiwalu smaków pogranicza z udziałem co najmniej 45 wystawców, 30 z Polski i 15 z   Republiki Czeskiej. Podczas festiwalu odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Każdy z pokazów będzie trwał ok. 4 godzin. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. W pokazach udział będą brać Polacy i Czesi. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów. Wydany zostanie polsko-czeski zbiór receptur pogranicza z przepisami na dania kuchni czeskiej oraz polskiej, który w wersji drukowanej będzie rozdawany podczas festiwalu, natomiast w wersji online będzie uzupełniany o nowe przepisy  i będzie udostępniany na stronach www partnerów.

Dla kogo?

Ze względu na charakter działania grupa docelowa jest bardzo szeroka. Turysta odwiedzający obszar, rodziny z dziećmi, seniorzy, szkoły, mieszkańcy regionu, gestorzy  turystyki, gastronomi, osoby zajmujące się produkcją tradycyjnej żywności.

Działania zwiazane z realizacją projektu

Organizacja Polsko-Czeskiego festiwalu smaków pogranicza

Termin: 14 sierpnia 2021        Program: >pobierz<

Miejsce: Plac przy ulicy Wiłkomirskiego, Jelenia Góra / Zabobrze

Plakat:   >pobierz<

Dla odwiedzających wystawę

Podczas jednodniowego plenerowego Polsko-Czeskiego festiwalu smaków pogranicza odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów.

Dla wystawców

Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy w szczególności regionalnych producentów: wędlin, sera, pieczywa, przetworów warzywnych, owocowych, produktów zielarskich, miodów, browarów i innych produktów spożywczych.

Zapraszamy wszystkich, którzy pracą swoich rąk tworzą arcydzieła smaku, by wzięli udział w Polsko-Czeskim festiwalu smaków.

Organizator zapewnia:

  • bezpłatną powierzchnię handlowo-wystawową – bez zabudowy, z możliwością sprzedaży promocyjnej i degustacji,
  • promocję imprezy w regionalnych mediach.

W Państwa gestii pozostaje: aranżacja stoiska, estetyczna i wpisująca się w charakter wystawy, wyposażenie oraz obsługa stoiska wystawienniczego w wyznaczonych godzinach.

Rejestracja Online : >tutaj<

Pliki do pobrania:

Regulamin dla wystawców PL

Regulamin dla wystawców CZ

Aktualności

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do przesyłania przepisów kulinarnych z polsko-czeskiego pogranicza.

W ramach realizacji projektu zostanie wydany Polsko-Czeski zbiór receptur kulinarnych.

Na etapie eliminacji czekać będziemy na przepisy na danie słodkie (deser)   i słone (przekąska, przystawka, zupa lub danie główne) z użyciem produktu z polsko-czeskiego pogranicza.  Dania i sposób ich przygotowania należy opisać, sfotografować.

Zapraszamy do wysyłania swoich przepisów kulinarnych  wraz z 1 zdjęciem na adres: festiwalsmakow@karr.pl.

Najbardziej regionalne przepisy kulinarne zostaną umieszczone w polsko-czeskim zbiorze receptur.

Do pobrania

Kontakt

Koordynator projektu | +48 75 75 27 523

festiwalsmakow@karr.pl