„Polsko-Czeski festiwal smaków pogranicza”
Nazwa programu
Fundusz Mikroprojektów Nisa-Nysa.
Okres realizacji
Beneficjent wiodący
Partnerzy projektu
Wartość projektu
16 627,22 EURO Dofinansowanie z EFRR,
978,07 EURO z Budżetu Państwa
Cel projektu
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania na nowo tradycyjnych smaków. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest popularyzacja wydarzeń transgranicznych i aktywizacja społeczności oraz wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej.
- Kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego poprzez prezentację potraw regionalnych z pogranicza polsko-czeskiego.
- Organizacja jednodniowego festiwalu smaków pogranicza. Podczas festiwalu odbędą się pokazy kulinarne wraz z degustacją oraz prezentowane będą stosika z polsko-czeskimi spożywczymi produktami regionalnymi.
- Stworzenie internetowego polsko-czeskiego zbioru receptur „Smaki polsko-czeskiego pogranicza”.
Opis projektu
Organizacja festiwalu smaków pogranicza z udziałem co najmniej 45 wystawców, 30 z Polski i 15 z Republiki Czeskiej. Podczas festiwalu odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Każdy z pokazów będzie trwał ok. 4 godzin. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. W pokazach udział będą brać Polacy i Czesi. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów. Wydany zostanie polsko-czeski zbiór receptur pogranicza z przepisami na dania kuchni czeskiej oraz polskiej, który w wersji drukowanej będzie rozdawany podczas festiwalu, natomiast w wersji online będzie uzupełniany o nowe przepisy i będzie udostępniany na stronach www partnerów.
Dla kogo?
Ze względu na charakter działania grupa docelowa jest bardzo szeroka. Turysta odwiedzający obszar, rodziny z dziećmi, seniorzy, szkoły, mieszkańcy regionu, gestorzy turystyki, gastronomi, osoby zajmujące się produkcją tradycyjnej żywności.
Dla odwiedzających wystawę
Podczas jednodniowego plenerowego Polsko-Czeskiego festiwalu smaków pogranicza odbywać się będą pokazy kulinarne 1 z Polski i 1 z Republiki Czeskiej. Wspólne gotowanie na olbrzymiej patelni oraz brytfannie. Podczas pokazów odbywać się będą quizy na temat historii, tradycji i kuchni z udziałem uczestników z Polski i Republiki Czeskiej. Odbędą się też warsztaty z pokazu i degustacji piwa polskiego i czeskiego. Pokazy gastronomiczne jak i warsztaty będą przeprowadzać osoby z obu krajów.
Dla wystawców
Do udziału w tym wydarzeniu zapraszamy w szczególności regionalnych producentów: wędlin, sera, pieczywa, przetworów warzywnych, owocowych, produktów zielarskich, miodów, browarów i innych produktów spożywczych.
Zapraszamy wszystkich, którzy pracą swoich rąk tworzą arcydzieła smaku, by wzięli udział w Polsko-Czeskim festiwalu smaków.
Organizator zapewnia:
- bezpłatną powierzchnię handlowo-wystawową – bez zabudowy, z możliwością sprzedaży promocyjnej i degustacji,
- promocję imprezy w regionalnych mediach.
W Państwa gestii pozostaje: aranżacja stoiska, estetyczna i wpisująca się w charakter wystawy, wyposażenie oraz obsługa stoiska wystawienniczego w wyznaczonych godzinach.
Rejestracja Online : >tutaj<
Pliki do pobrania:
Aktualności
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do przesyłania przepisów kulinarnych z polsko-czeskiego pogranicza.
W ramach realizacji projektu zostanie wydany Polsko-Czeski zbiór receptur kulinarnych.
Na etapie eliminacji czekać będziemy na przepisy na danie słodkie (deser) i słone (przekąska, przystawka, zupa lub danie główne) z użyciem produktu z polsko-czeskiego pogranicza. Dania i sposób ich przygotowania należy opisać, sfotografować.
Zapraszamy do wysyłania swoich przepisów kulinarnych wraz z 1 zdjęciem na adres: festiwalsmakow@karr.pl.
Najbardziej regionalne przepisy kulinarne zostaną umieszczone w polsko-czeskim zbiorze receptur.
Do pobrania
Kontakt
Koordynator projektu | +48 75 75 27 523
festiwalsmakow@karr.pl