„Wyzwania gastronomii na polsko-czeskim pograniczu.”
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Współpracy INTERREG V-A Republika Czeska-Polska 2014-2020.
Nazwa programu
Okres realizacji
Beneficjent wiodący
Wartość projektu
Partnerzy projektu
Cele projektu
Ogólny:
Projekt ma na celu przyczynienie się do wyrównania braku równowagi między podażą i popytem na rynku pracy w branży gastronomicznej na polsko-czeskim pograniczu. Realizowane działania będą wspierać zatrudnienie absolwentów kierunków kucharz i kelner w celu większego obsadzenia wolnych miejsc pracy na rynku pracy. Priorytetem jest popularyzacja tych kierunków oraz wspieranie pozostawania w zawodzie i w regionie.
Szczegółowy:
Celem projektu jest identyfikacja przyczyn i problemów związanych z niewystarczającym zatrudnieniem osób starających się o pracę w gastronomii na rynku pracy oraz zaproponowanie możliwych rozwiązań do wdrożenia zarówno po stronie instytucji edukacyjnych, jak i potencjalnych pracodawców. W tym celu utworzony zostanie zespół ekspertów z grona nauczycieli, przedsiębiorców, instytucji edukacyjnych, urzędu pracy na czesko-polskim pograniczu który określi priorytety i procedury na rzecz poprawy zatrudnienia absolwentów. Odrębnym celem jest powstanie narzędzi, które umożliwią wypełnienie powyższego zobowiązania. Należeć do nich będzie przede wszystkim opracowanie dotyczące zatrudnienia absolwentów kierunków gastronomicznych na czesko-polskim pograniczu, zawierające dwujęzyczne materiały edukacyjne. Jego treść będzie opracowywana koncepcyjnie i rzeczowo przez zespół ekspertów projektu we ścisłej współpracy ze szkołami średnimi i zawodowymi oraz podmiotami rynku pracy w regionie. Publikacja będzie oceniana na bieżąco w ramach wydarzeń edukacyjnych i spotkań zespołu projektowego, a na koniec bezpłatnie udostępniana instytucjom edukacyjnym i innym podmiotom rynku pracy. Inne narzędzia to same wydarzenia edukacyjne dla uczniów i nauczycieli (warsztaty). Działania prowadzone w ramach projektu ponadto zwiększą i poprawią umiejętności uczniów tak, aby odpowiadały one wymogom transgranicznego rynku pracy. Projekt pomoże młodym uczniom szkół lepiej się orientować w transgranicznym rynku pracy a następnie łatwo znaleźć pracę w regionie pogranicza. Projekt ma na celu również kreowanie dobrych kulinarnych wzorców bez względu na granice państwowe, wspieranie działań i współpracę na zasadach partnerskich oraz promowanie polskiej i czeskiej gastronomii.
Działania realizowane w projekcie:
- Analiza potrzeb – cały projekt będzie oparty na analizie potrzeb, której koncepcja zostanie opracowana i uzgodniona przez wspólny czesko-polski zespół ekspertów. Częściowo do jej opracowania zaproszone zostaną zewnętrzne organizacje merytoryczne, wykorzystywane też będą informacje z dostępnych źródeł i środków.
- Opracowanie polsko-czeskiego podręcznika dotyczącego wykorzystania absolwentów kierunków gastronomicznych na transgranicznym rynku pracy. Będzie to praktyczne i możliwe do transponowania narzędzie oparte na analizie potrzeb i opracowaniu wspólnych programów szkoleniowych szkolnictwa zawodowego.
- Realizacja warsztatów dla uczniów ukierunkowanych na wspieranie kierunków gastronomicznych na terenie pogranicza, podnoszenie świadomości o rynku pracy w regionie, nauczanie języka sąsiedniego kraju ,wyjazdy na targi i wydanie czesko-polskiego słownika gastronomicznego z przepisami. Obowiązkowe kluczowe działania: przygotowanie projektu, zarządzanie projektem i działania promocyjne prowadzone są na bieżąco , z podziałem kompetencji między partnerami w zależności od ich kwalifikacji i doświadczenia.
Aktualności
Kontakt
Personel projektu | +48 75 75 27 523
biuro@karr.pl