Smacznie, kolorowo, regionalnie – gdyby do opisu 17. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” 2019, użyć trzech słów.
Ale to zdecydowanie za mało. Dzięki udziałowi w imprezie blisko 100 producentów lokalnej żywności i rękodzielników, wystawa była prawdziwym świętem Karkonoszy i Gór Izerskich. Smak, zapach i aromat regionu podbili dodatkowo uczestnicy „Bitwy na Smaki”. Serwując konkursowe dania, użyli blisko 20 produktów, które powstają u stóp królowej Karkonoszy. Za sprawą jury profesjonalnego i społecznego, nagroda główna „Bitwy na smaki” (od grupy Górskie Resorty) oraz statuetka złotej patelni dwukrotnie powędrowała do szefa domowej kuchni – Piotra Bigusa i jego mamy. Kisiel z kociołka oraz Zupa z dyni okazały się bezkonkurencyjne w obu kategoriach. Blisko zwycięstwa były również Izerskie Calineczki, których słodki Zaczarowany ogród na orkiszowym ziarnie przegrał o jeden głos. Jedną piłeczkę mniej od jury od zwycięzcy w kategorii „na słono” otrzymały Wątróbki drobiowe w sosie miodowym z jabłkami – Restauracji Kuźnia Smaków. Wszystkim ekipom jeszcze raz serdecznie gratulujemy, również Restauracji „Piąta Pora Roku”, która wysterowała zgromadzonej publiczności Roladę z kurczaka z serem pleśniowym kamiennogórskim oraz Kozie Tiramisu. Poniżej prezentujemy Państwu przepisy na dania, które uzyskały największą liczbę głosów.
Pobierz: Przepisy