Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym!

 

Live Cooking Show – „Bitwa na Smaki” to pojedynek pomiędzy szefami domowej kuchni, a zawodowymi kucharzami. Konkurs realizowany jest w ramach 18. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”.

Konkurs skierowany jest do dwóch grup uczestników:

A) PROFESJONALISTÓW – podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną i/lub cateringową, w tym restauracje, bary, pensjonaty, hotele, firmy cateringowe, gospodarstwa agroturystyczne etc.; wystawiających swoją drużynę, oraz

B) AMATORÓW – zespoły liczące od 2 do 5 osób, złożone z osób fizycznych, które nie prowadzą działalności gospodarczej gastronomicznej i/lub cateringowej i nie pozostają w stosunku pracy z podmiotami gospodarczymi prowadzącymi taką działalność, na stanowiskach odpowiedzialnych za przygotowanie posiłków, startujące jako drużyna.

Poszczególne grupy uczestników startują w konkursie w oddzielnych kategoriach – AMATORSKIEJ i PROFESJONALNEJ.

Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych receptur na dania z użyciem produktów „Wyprodukowanych pod Śnieżką”. Na potrzeby niniejszego konkursu za takie produkty uznane zostaną wyroby wyprodukowane w promieniu 100 km od Jeleniej Góry.

Nie ograniczamy się terytorialnie. W „Bitwie” mogą wziąć udział  zespoły z naszego rejonu, jak i z Poznania, Wrocławia, czy Lublina. Ważne by w swoich potrawach wykorzystały produkt „Wyprodukowany pod Śnieżką”, co rozumiemy jako wytworzony nie dalej jak 100 km od Jeleniej Góry. Na etapie eliminacji czekać będziemy na przepisy na danie słodkie (deser)  i słone (przekąska, przystawka, zupa lub danie główne) z użyciem produktu „Wyprodukowanego pod Śnieżką”. Dania i sposób ich przygotowania należy opisać, sfotografować lub sfilmować.

*Uwaga dania nie mogą być ani pieczone, ani wymagające dłuższego schładzania.

Przesłane przepisy wraz ze zdjęciem będziemy publikować na FB KARR. Do 20 sierpnia 2020  powołane przez organizatora jury wyłoni cztery podmioty – dwa AMATORSKIE i dwa PROFESJONALNE, które zostaną zaproszone do udziału w finale konkursu.

Kto okaże się zwycięzcą? Kto zaserwuje zgromadzonej publiczności najlepszą regionalną potrawę?

O tym zdecyduje jury i zgromadzona publiczność!

„Bitwę na smaki” poprowadzi Przemek Corso — konferansjer, felietonista, głos radiowy, autor powieści przygodowych, bajek dla dzieci i scenarzysta.

Prosimy o zapoznanie się z REGULAMINEM KONKURSU.

KARTĘ ZGŁOSZENIOWĄ – AMATORÓWPROFESJONALISTÓW proszę przesyłać na adres karin.pastuszka@karr.pl  , tel. 75 75 27 523 lub dostarczyć do siedziby KARR S.A.

 

Organizator:

Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.

ul.1 Maja 27

58-500 Jelenia Góra